S'nachts huilen of doorslapen en wist u dat elk babytje geboren wordt als een prematuurtje en dus nog maanden van koestering absoluut een noodzaak zijn voor elk kindje . Een super goed en verhelderend artikel van Monique Tekstra-van Lochemhoe ook dat weer gedicteerd wordt door onze maatschappij
Zodra een kindje geboren wordt, wordt de vraag 'slaapt hij al door?' al snel gesteld. Dit geeft duidelijk wat de verwachtingen zijn in de maatschappij en onze cultuur ten aanzien van het slaapgedrag van een kind.
Hoewel de norm is dat een moeder in ieder geval begint met borstvoeding is dit in strijd met de kennelijke waarde die gehecht wordt aan het doorslapen. Het is namelijk vanuit fysiologisch oogpunt heel duidelijk dat (jonge) kinderen nog niet in staat kunnen worden geacht door te slapen. Hierbij komt dat dit ook helemaal niet noodzakelijk is en zelfs onwenselijk is.
Echter, de waarden en normen in onze westerse (Nederlandse) cultuur staan hier veelal haaks op en maken toch dat het niet doorslapen van een kind en het geven van nachtvoedingen sociaal gezien nog niet erg zijn geaccepteerd.
Fysiologische aspecten Allereerst moet benadrukt worden dat een mensenbaby als het ware prematuur geboren wordt. Dit heeft te maken met het feit dat hij door het geboortekanaal moet en dit simpelweg te klein is voor een volledig volgroeide baby. De pasgeborene is dus vanaf dag één tot een behoorlijke tijd daarna volledig afhankelijk van anderen. Deze prematuriteit uit zich onder andere door het slecht zelf op temperatuur kunnen blijven. In Nederland (en in andere landen) wordt een kindje daarom aangekleed soms zelfs met voorverwarmde kleren. Vroeger werden baby's door de moeder op temperatuur gehouden. En in andere delen van de wereld gebeurt dat nog steeds. Het borstgebied van de moeder is namelijk in staat tot thermale synchronisatie, oftewel de temperatuur van de moeder past zich aan aan de behoefte van het kind. Het warmt de baby op, of het koelt de baby af (bij koorts).
Belang van nachtvoedingen
Als je bedenkt dat een baby in de baarmoeder 24 uur per dag, non-stop toegang heeft tot voeding en ook non-stop wordt gevoed via de navelstreng, is het niet meer dan logisch te bedenken dat deze behoefte, zodra het kindje geboren is, niet ineens weg is.
De baby moet leren bij elke voeding iets meer te drinken, waardoor het weer een tijdje zonder voeding kan. De maagcapaciteit moet de tijd krijgen te groeien en, zoals we eerder zagen, hebben ook de hersenen een frequente toevoer van melk met glucose nodig voor de ontwikkeling. Nachtvoedingen zijn dus in fysiologisch opzicht noodzakelijk.
Bovendien zijn de tastzin en het zicht de belangrijkste zintuigen van een baby, het 'binnen bereik zijn' van de moeder sluit hierop aan. Dit leidt ertoe dat samen slapen (ook) zeer wenselijk is: het kindje heeft wanneer het wil, toegang tot de borst. En de borst is dan niet alleen een voedingsbron, maar ook een plek van koestering en huidcontact met de moeder. Nabijheid van de moeder geeft baby's een gevoel van veiligheid. Dit lijkt er voor te zorgen dat baby's die op verzoek worden gevoed (zowel overdag als 's nachts) in het algemeen minder huilen en tevredener ogen.
Ook voor de moeder heeft het geven van nachtvoedingen de nodige voordelen. Frequent voeden zorgt voor een verhoogde prolactinespiegel, hetgeen de melkproductie op peil houdt. Een verhoogde prolactinespiegel onderdrukt bovendien de vruchtbaarheid, wat zorgt voor een natuurlijke verlenging van de periode tussen twee geboorten. En het langdurig, regelmatig geven van borstvoeding wordt geassocieerd met een verkleinde kans op borstkanker. Met het oog op de (nacht)rust is het van belang te melden dat die verhoogde prolactinespiegel ook zorgt voor een verbeterde kwaliteit van de slaap. De oxytocine die vrijkomt tijdens nachtvoedingen zorgt er bovendien voor dat moeders ook snel weer in slaap vallen, vrouwen worden er rustig en kalm van.
Op basis van bovenstaande kan dus geconcludeerd worden dat fysiologisch gezien nachtvoedingen zeer normaal zijn voor baby's, in ieder geval voor de eerste zes maanden en mogelijk langer.
Meer lezen